31 октомври 2008

Семинар„Европейски стандарти в прилагане на европейската практика „Полицията в близост до обществото

На 31 октомври 2008 година Европейският информационен център „Европа Директно” във Велико Търново организира работна среща, посветена на проблема за домашното насилие. Темата на семинара бе „Европейски стандарти в прилагане на европейската практика „Полицията в близост до обществото”. Участие в срещата взеха гост-лектори от Министерството на вътрешните работи, общински координатори на Комисиите за противообществени прояви и представители на неправителствени организации, работещи по програми за превенция на трафика на хора и домашното насилие.

27 октомври 2008

''Мобилна Европа'' на гости в с. Водолей


На 27 октомври 2008 година мобилният екип на ЕИЦ, РЕИС «Европа Директно» посети с. Водолей. ''Мобилна Европа'' гостува в ОУ „Христо Смирненски”. С учители бе проведен тренинг на тема „Обучението в мултикултурна среда” в контекста на Европейската година на междукултурния диалог. На ученици от селото бяха демонстрирани познавателни игри за Европейския съюз и основни информационни източници на европейска тематика в Сървър Европа. Едновременно с това бе представена мрежата „Европа Директно” и бяха раздадени информационни материали.

22 октомври 2008

Фото - изложба


Фото - изложба, посветена на проблема с домашното насилие представи Европейски информационен център и Информационна служба „Европа Директно” Велико Търново. Изложбата е в контекста на инициатива, посветена на проблема за домашното насилие. Фотосите, представящи потресаващите истории на жертви на домашно насилие от цяла Европа, бяха изложени в сградата на Регионална библиотека „П. Р. Славейков” от 22 до 31 октомври. Официалното изложбата бе открита от д-р Благородна Макева, МВР.
В тази изложба фотографът Сандро Велтин показва различни лица: на парламентаристи, местни и регионални депутати, представители на неправителствени организации, които работят активно в тази област, и най-вече - самите жертви, които са сърцето на тази гражданска инициатива.Фотографиите показват това, което обикновено е невидимо - насилието, скрито в интимността на дома и страданието. Чрез своите болезнени изповеди и проявения кураж, жертвите ни показват, че това насилие се случва ежедневно буквално пред нашите очи.

16 октомври 2008

"Мобилна Европа" в село Павел


На 13 октомври 2008 година мобилният екип на Информационната служба ''Европа Директно'' към Европейски информационен център Велико Търново, посети с. Павел, община Полски Търмбеш. ''Мобилна Европа'' гостува на откриването на местния Клуб на пенсионера. С присъстващите възрасни хора бяха коментирани предимствата и недостатъците на членството ни в Европейския съюз и как то се отразява на техния живот. На преносими компютри, снабдени с мобилни карти, бяха демонстрирани страници на основните европейски институции и бе обяснено каква е тяхната роля в ежедневния ни живот. Едновременно с това бе представена мрежата „Европа Директно” и бяха раздадени информационни материали.

09 октомври 2008

Европейски дни на заетост 2008 в Европейски информационен център


На 09 октомври 2008 година Европейски информационен център - Велико Търново бе домакин на Европейски дни на заетост 2008. Проявата е една от над 500-те събития в рамките на Европейските дни за заетост, провеждани по инициатива на Европейската комисия, в над 200 града в Европа. Целта им е да насърчат трудовата мобилност в страните от ЕИП като се предостави възможност за директни срещи и разговори на работодатели с търсещи работа лица. В трудово-информационната борса във Велико Търново участваха ЕURES съветници от 10 страни - Словакия, Словения, Естония, Полша, Германия, Финландия, Кипър, Норвегия, Великобритания и Дания, както и техни български колеги.
Със свой щанд, предоставящ информация за услугите на мрежата „Европа Директно” и информационни материали и издания за Европейския съюз, се включи РЕИС „Европа Директно” – Велико Търново.