22 ноември 2008

Първият обучителен модул по кампанията „Пролет в Европа”


На 22 ноември 2008 Информационен център „Европа Директно” Велико Търново проведе първият обучителен модул по кампанията „Пролет в Европа”. Темата на първият обучителен модул бе „Европейски институции”. Гост лектори на обучението бяха Надежда Митева и Галя Кацева от Информационен център „Европа Директно” Смолян. В обучението се включиха 24 учителки от детски градини на териорията на община Велико Търново. На участниците бяха раздадени информационни материали за Европейския съзю.

21 ноември 2008

Кръгла маса „Интеркултурен диалог и толерантност”


На 21 ноември 2008 година Информационна служба „Европа Директно” Велико Търново организира кръгла маса на тема „Интеркултурен диалог и толерантност”. В мероприятието взеха участие учители от страната, които дискутираха по проблемите на интрекултурното образование и обучението по толерантност. Като гости на мероприятието се включиха представители от Министерството на образованието.

20 ноември 2008

Медиен семинар „Избягване езика на омразата и носенето на религиозните символи”


На 20 ноември 2008 Информационна служба „Европа Директно” Велико Търново организира медиен семинар на тема „Избягване езика на омразата и носенето на религиозните символи”. Семинарът е част от проявите, свързани с Европейската седмица на толерантността. Лектор бе Бисера Занкова, медиен юрист, консултант към Държавната агенция „Информационнни техологии”. Пред журналисти от Велико Търново и Габрово тя представи основните принципи и инструменти за защита правата на човека, утвърдени в Европейския съюз и тяхното прилагане по отношение на журналистическия език. Д-р Занкова постави акцент върху сложността в намирането на крехкия баланс между свободата на словото и уважението към правата на отделния индивид. Семинарът приключи с активна дискусия по отделни казуси, свързани с проблемната тематика.

Тренинг за толерантни отношения


На 20 ноември 2008 година Информационен център „Европа Директно” Велико Търново организира тренинг за толерантни отношения със студенти от специлност „Политолигия” при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Мероприятието бе част от седмицата, посветена на толерантността в контекста на Европейската година на междукултурния диалог и домакнствана от Информационна служба „Европа Директно” Велико Търново. Гост – лектор бе доц. Татяна Дронзина от СУ „Св. Климент Охридси”.

18 ноември 2008

Урок в контекста на Европейската година на междулултурния диалог


На 18 ноември 2008 Информационна служба „Европа Директно” Велико Търново организира урок в контекста на Европейската година на междулултурния диалог. В урока се включиха ученици от началния курс на обучение от Помощно училище „Теодосий Търновски”, гр. Велико Търново. Урокът бе разигран около идеята за цветовете, които ни разлчават, но и обединяват. На включилите са в урока деца бяха раздадени награди и информационни материали за Европейския съюз.

10 ноември 2008

Европейски уроци


На 10 ноември 2008 година Информационна служба „Европа Директно” Велико Търново организира урок с ученици от дванадесети клас на СОУ „Емилиян Станев”, Велико Търново. Чрез интерактивни методи на работа, учниците бяха обучавани как се пише и работи по проект. В края на обучението учениците сами разработиха проекти по темите „Трафик на хора” и „Екологичния проблем”. Раздадени бяха информационни и учебни материали за Европейския съюз.

06 ноември 2008

Годишна среща на европейските информационни мрежи в България


Годишна среща на европейските информационни мрежи в България, организирана от Представителството на Европейската комисия в София под надслов „Да комуникираме Европа заедно” се проведе от 03 до 05 ноември 2008 година в Сандански. В годишната среща взеха участие представители на Enterprise Europe Network, Europe Direct, Мрежата Europe Direct в България, Европейски документационни центрове, Европейски потребителски центрове, Солвит, Местна служба по многоезичието, Младежки информационно-консултантски центрове, Национални агенции по програма „Младежта в действие”, Бюра Медиа, Национални контактни точки по програмата „Учене през целия живот”, ЕНИК-НАРИК, Мрежа „Зелен паяк”, Мрежа на студентите по програма Еразъм, Дирекция "Защита на потребителите", Представителство на ЕК, Информационно бюро на ЕП.
В рамките на срещата информационният офис на Европейския парламент в България представи кампанията за предстоящите избори за Европейски парламент.