08 юни 2009

Конкурс за снимка “Моята устойчива Европа в снимки”

“Европа Директно Добрич” организира конкурс за снимка на тема "Моята устойчива Европа в снимки", посветен на устойчивото развитие и енергийната ефективност.

Цел на проявата: Да се повиши осведомеността за Европа сред общността и да се обърне внимание на области от пряк интерес за гражданите на ЕС, каквито са енергийната ефективност и устойчивото развитие. Да се привлече интереса на общността към теми, жизнено важни за бъдещото развитие.

РЕГЛАМЕНТ НА КОНКУРСА

Право на участие имат европейски граждани на възраст над 12 години, независимо от тяхното образователно равнище или социален и културен произход.

Темата е свободна, но идеята на снимката трябва да носи в себе си послание, свързано с устойчивото развитие и енергийната ефективност. Инициативата цели да подтикне всички нас да помислим за енергийната ефективност, устойчивото развитие и нашия принос към бъдещето.

Снимките трябва да са в дигитален формат JPEG, да имат заглавие и да бъдат придружени от кратък текст, описващ идеята и посланието, което участникът иска да изпрати (до 40 думи).
Големината на изображението трябва да бъде над 2,000 пиксела по дългата страна (над 3 mpx);

Допускат се следните допълнителни обработки на снимката : обработка на яркост и контраст; изостряне на изображението; прекадриране на снимката.

Участникът в конкурса трябва да гарантира, че е носител на авторските права и на правата за публикация на творбата, с която участва, както и че освобождава “Европа Директно Добрич” от всякакви претенции на трети лица, свързани с използване на творбата за промоционалните цели на конкурса, както и за публикация на материали, издавани от информационната служба.

Материалите за участие в конкурса “Моята устойчива Европа в снимки” трябва да бъдат изпратени най-късно до 17.30 часа на 20 ноември (петък) 2009 година (важи датата на пощенското клеймо).

Награди - Три награди за участници на възраст 12 – 18 години и три награди за участници над 18 години. Десет от наградените снимки ще бъдат отпечатани на промоционални картички и печатни материали за целите на центровете „Европа Директно”. Всички снимки ще участват в Пътуваща изложба, която ще бъде предоставена на Мрежата „Европа Директно”.

Подробна информация за условията за участие и формуляра-заявка за участие може да изтеглите от сайта на Европа Директно Добрич.

Награда за журналистика "Лоренцо Натали"


Наградата „Лоренцо Натали“ е инициатива на Европейската комисия и се присъжда на журналисти, посветили се на защитата на правата на човека, демокрацията и развитието. Кандидатите трябва да изпратят една своя журналистическа творба (или част от такава), публикувана или излъчена в периода 1 януари 2008 - 15 юни 2009 г. Конкурсът е отворен за всички медии: радио, телевизия, преса и интернет.

Повече информация за условията на конкурса можете да намерите на интернет-страницата на Награда "Лоренцо Натали".

Източник: Представителството на Европейската комисия в България

"Приятели на Земята"


Открит урок по капанията „Европа – общо наследство” проведе в училището в Горско ново село ЕИЦ „Европа Директно” Велико Търново. Участието е по покана на училищното ръководство. На децата бяха раздадени информационни материали за ЕС.

03 юни 2009

Кръгла маса „Европейско гражданско образование за деца в предучилищна възраст”


Кръгла маса на тема „Европейско гражданско образование за деца в предучилищна възраст” се проведе на 03 юни 2009 г. е ЕИЦ „Европа Директно” Велико Търново. В събитието, което е заключителна част на кампания на РИО на МОН Велико Търново и ЕИЦ,взеха участие учители, директори, университетски преподаватели и специалисти в областта на предучилищната педагогика.

27-те учители, които преминаха петмодулно обучение по време на кампанията бяха сертифицирани и наградени за участието си от ЕИЦ „Европа Директно” Велико Търново. Всички гости на кръглата маса получиха по един диск с разработените методически ситуации, които учителите изнесоха като част от кампанията в детските градини в края на април.

В края на събитието бяха наградени и спечелилите в конкурса за детска рисунка „Европа и детето”. За участие в конкурса бяха подадени над 170 рисунки от областта. Представителна част от рисунките, които участваха в състезанието са подредени в изложба в ЕИЦ „Европа Директно” Велико Търново.