22 август 2009

Конкурс за разказ "Европейски бивш пушач за 2009 година"

Европейска мрежа на линиите за отказ от тютюнопушене, Министерство на здравеопазването и Пфайзер обявяват конкурс за разказ "Европейски бивш пушач за 2009 година". Наградата за първото място е 5000 евро, за второто - 2000 евро. В състезанието ще вземат участие 12 държави, всяка от които ще предложи финалист, който ще спечели пътуване до Испания за церемонията по награждаването през февруари 2010 г. Регистрацията в конкурса трябва да се осъществи до 31 декември 2009 г.
Условията за включване в конкурса са:
- бившите пушачи да са спрели пушенето на или след 1-ви януари 2008 г.
- да не са пушили поне 6 месеца
- да представят попълнен формуляр за кандидатстване, който може да бъде изтеглен от www.aznepusha.bg
- да представят текст в обем до 2 страници, разказващ по вълнуващ начин за личната история с цигарите и тяхното спиране
- снимка
Можете да кандидатствате онлайн на адрес www.aznepusha.bg или да изпратите материалите на пощенски адрес:
1431 София, бул. "Академик Иван Гешов" № 15, ет. 6, стая 21
Национална линия за отказ от тютюнопушене
За конкурса "Европейският бивш пушач на 2009 година"
За повече информация можете да се обадите на телефона на Националната линия за отказ от тютюнопушене 0700 10 323.
Краен срок: 31 декември 2009 г.

Работни ателиета - възможности за безплатни обучения в Европа

През 2009-2010 българските граждани ще могат да се включат в новата дейност „Работни ателиета” на европейската програма „Грюндвиг” (образование за възрастни).
Работните ателиета са с продължителност минимум 5 дни и включват обучителни дейности, които допринасят за личностното и професионално усъвършенстване на участниците в тях. Включването в Работно ателие е добра възможност за опознаване на чужди езици и култури. Темите на ателиетата са разнообразни: от работа с дигитални библиотеки и компютърни технологии до фотография и занаяти.
Право на участие имат всички български граждани на възраст над 16 г., които са завършили (или в момента не се обучават в) образователна степен.
Източник: Център за развитие на човешките ресурси

Програма "ЕВРОСКОЛА"


Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции.
Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежкия европейски парламент".
През своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в "заседания на комисиите" и в "пленарни заседания", разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. В мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености. Чрез необикновения европейски урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите-членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.
В програмата "Евроскола" могат да участват ученици от последните класове на гимназиалния курс на обучение от държавите-членки или кандидати за членство (на възраст от 16 до 18 навършени към датата на участието години).
Групата на участниците трябва да се състои от мах. 25 ученици и 3 придружаващи преподаватели При наличие на ученици с физически увреждания, броят на придружителите може да бъде увеличен.
Всяко училище има право да покани 1 български журналист да придружава групата и да отрази участието й в програмата.
Пътуването и нощувките се организират от самото училище, а финансовата помощ от Европейския парламент се изплаща на място в Страсбург.
Номинацията на училища за участие в програмата "Евроскола" може да става от обществени и неправителствени организации, от училищни организации, клубове и движения, от техните директори и преподаватели.
За контакт - обърнете се към Информационния офис на ЕП в София:
ул. "Московска" 9, тел. 985 35 45
Източник: Информационен офис на ЕП в София

Фотоконкурс на ЕК „Представете си един нов свят“

Конкурсът е открит за всички професионални фотографи и фотографи аматьори, които са жители на страна-членка на ЕС или страна-кандидат, или на Исландия, Лихтенщайн или Норвегия, независимо от техния пол, възраст или националност (длъжностни лица и други лица, на работа в европейските институции - включително Агенциите - и техните семейства нямат право да участват в конкурса).
От участниците се иска да предадат 2-4 изображения, свързани с темата „Представете си един нов свят“.
За да се включат, всички участници трябва да попълнят официалния формуляр за участие онлайн.
Когато предават снимките, участниците потвърждават, че материалът е тяхна собственост и не е нарушено авторското право.
Участниците трябва да получат писмено съгласие от хората, изобразени на предадените снимки. Можете да изтеглите формуляр за съгласие от тук. За малолетни лица ви трябва одобрението на техните родители.
Всички участници се съгласяват Европейската комисия да използва техните снимки за информация и промоционални цели.
Краен срок: 31 август 2009 г.

Младежката фотоизложба от конкурса "Да сътворим заедно…", организиран от Представителството на ЕК в България, ще гостува на ЕИЦ „Европа Директно” Вели


Фотоизложба от най-интересните и оригинални творби, участвали в конкурса "Да сътворим заедно…", организиран от Представителството на Европейската комисия в България, ще гостува в град Велико Търново. Представянето на изложбата е част от обществена кампания, чиято цел е да повиши гражданската активност и отговорност на младите хора. Във връзка с кампанията ще се проведе екологична акция, която включва засаждане на дърво и публична прожекция на филм за опазването на околната среда. По време на кампанията, която ще се проведе на 28 август (петък) от 12:00 часа пред сградата на ЕИЦ Велико Търново, ще бъдат раздавани информационни материали, посветени на Европейската година на творчестовто и иновациите и борбата срещу климатичните промени. Сред отличените млади творци е Никола Василев на 13 години, ученик в СОУ "Цанко Церковски" – Полски Тръмбеш, за творбата " Писано яйце за Великден" (първа награда – огледално-рефлексен фотоапарат).
Източник: Представителство на ЕК в България