25 септември 2009

На 26 септември Европа отбелязва тържествено Деня на езиковото многообразие


26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците. Целта на отбелязването на този ден е да окуражи изучаването на чужди езици в Европа.
Основни цели на Европейския ден на езиците:
• Да осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и разнообрази обхвата на изучаваните езици, за да повиши нивото на многоезичност и междукултурно рабирателство.
• Да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа.
• Да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст.
За повече информация посетете:
Европейски ден на езиците 2009 - http://edl.ecml.at/
Европейска комисия - Езикова политика на ЕС - http://ec.europa.eu/education/languages/eu-language-policy/index_bg.htm
Европейска комисия – Многоезичие - http://ec.europa.eu/education/languages/languages-of-europe/index_bg.htm
Европейска комисия – Европейски езиков знак - http://ec.europa.eu/education/languages/european-language-label/index_bg.htm
Празненствата по случай Европейския ден на езиците 2009 - http://ec.europa.eu/bulgaria/press_corner/news/210909-languages_bg.htm
Онлайн „езикови” игри - http://www.goethe.de/ins/cz/prj/ets/spi/bgindex.htm

04 септември 2009

Начало на третото издание на конкурса на ЕС за млади преводачи


На 01 септември 2009 г., с откриването на периода за регистрация, се дава началото на третото издание на конкурса за средните училища в ЕС — „Juvenes Translatores“. „Младите преводачи“ (от латински — „Juvenes Translatores“) ще имат възможността да изпробват своите преводачески умения на език по техен избор и да спечелят награда. Този добиващ все по-голяма популярност конкурс ще се проведе на същия принцип, донесъл забележителен успех на предходните две издания. Всички средни училища, които желаят да вземат участие, могат да се регистрират в периода от 1 септември до 20 октомври.
През първата фаза средните училища ще бъдат поканени да се регистрират, като попълнят он-лайн формуляра, намиращ се на уебсайта на конкурса.

Определен брой регистрирани училища от всяка държава-членка ще бъдат избрани на случаен принцип с помощта на компютър. Тъй като броят на училищата е ограничен, подборът ще бъде направен на базата на броя на гласовете, които всяка държава-членка има в Съвета на Европейския съюз, умножен по две.

През втората фаза всяко от училищата следва да изпрати имената на най-много пет ученици, родени през 1992 г. В същото време учениците следва да изберат езика, от който и на който желаят да превеждат. Те могат свободно да избират от всички 23 официални езика на ЕС (например от полски на румънски или от малтийски на фински).

Конкурсът ще се проведе на 24 ноември 2009 г., като учениците ще превеждат по едно и също време във всички държави-членки под надзора на училищата. Участниците ще имат на разположение два часа, за да преведат текст, който ще бъде изпратен на училищата малко преди началото на състезанието. Те могат да използват речници, но не и електронни устройства.

След приключването на конкурса, преводите ще бъдат оценени от комисия от професионални преводачи от Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия, а журито на конкурса ще избере най-добрия превод от всяка държава-членка.

Всички победители ще бъдат поканени на церемония по връчването на наградитев Брюксел в присъствието на европейския комисар по многоезичието. По време на пътуването си до Брюксел победителите ще имат време да се опознаят помежду си и да се срещнат с преводачи от ЕС.

Допълнителна информация:
Езиците в ЕС
Генерална дирекция „Писмени преводи“

Източник: Представителство на ЕК в България

„Музика срещу бедността“: български изпълнител е сред най-добрите кандидати в конкурса!


Певицата Demi Cielo от България използва с успех своя глас за подпомагане на развитието. Като един от най-добрите кандидати от конкурса „Музика срещу бедността“, организиран от Европейската комисия, Demi Cielo допринася за повишаването на осведомеността относно въпросите от областта на развитието. Със своята песен Stronger тя се обръща към Европа и останалия свят и ни призовава да се присъединим към борбата с бедността. Песента може да я отведе на сцената на Европейските дни на развитието, които ще се проведат в Стокхолм през октомври.
Източник: Представителство на ЕК в България