26 октомври 2009

Лисабонски договор


Днес повече от всякога, в един постоянно променящ се глобализиран свят, Европа е изправена пред нови изпитания. Глобализирането на икономиката, демографските промени, изменението на климата, снабдяването с енергия, както и новите заплахи за сигурността са предизвикателствата, с които трябва да се справи Европа от 21-ви век.
Страните членки вече не са в състояние сами да направят това поради трансграничния характер на тези проблеми. Едно колективно усилие в европейски мащаб ще позволи да ги посрещнем и да отговорим на опасенията на гражданите. Въпреки това Европа трябва да се модернизира, за да отговори на тези предизвикателства. Тя трябва да разполага с ефикасни и подходящи средства, приспособени не само към функционирането на наскоро нарасналия от 15 до 27 държави-членки Съюз, но също и към бързите промени в света. Затова правилата за съвместен живот в договорите трябва да бъдат обновени.
Това е целта на договора, подписан на 13 октомври 2007 г. в Лисабон.
Договорът ще осигури на ЕС модерни институции и оптимизирани методи на работа, за да се справи действително и ефективно с предизвикателствата в днешния свят. В един бързо променящ се свят европейците очакват ЕС да обърне внимание на въпроси като глобализацията, изменението на климата, демографските промени, сигурността и енергията. Договорът от Лисабон ще укрепи демокрацията в ЕС и неговата способност да отстоява ежедневно интересите на гражданите си.
Източник и повече информация тук.

23 октомври 2009

Граждански форум: "Европа след Лисабонския договор. Накъде? А България?"


Информационното бюро на Европейския парламент за България</span> и Европейски информационен център организират на 26-и октомври 2009г., във Велико Търново, граждански форум на тема "Европа след Лисабонския договор. Накъде? А България?".

Форумът ще се проведе в залата на Община Велико Търново от 17.30 часа и в него ще участват членовете на Европейския парламент г-жа Надежда Михайлова (група на ЕНП в ЕП), г-н Андрей Ковачев (ЕНП) и г-н Станимир Илчев (АЛДЕ).

В началото на октомври 2009г., след провеждане на референдум, гражданите на Република Ирландия казаха "ДА" за Лисабонския договор. Това откри финалната права пред договора за реформа на Европейския съюз.

Каква ще бъде Европа след влизане в сила на Лисабонския договор? Какъв бъдещ курс ще поеме Европейския съюз и как това ще се отрази на България? Тези и още много въпроси ще дискутираме с българските представители в ЕП.

Гражданските форуми, са инструмент за комуникация на Европейския парламент. Форумите организирани от Информационното бюро на ЕП за България, представляват връзка между Европейския парламент и българското гражданско общество. В тях членовете на ЕП дебатират проблеми от регионално и национално значение с широката общественост. В открита дискусия по дадена тема гражданите могат да изказват своите позиции и очаквания, да задават въпроси, да търсят път към общо решаване на проблеми.

Форумът е открит за посещение и всеки, който желае да се включи в дебатите е добре дошъл.

За контакти:
Информационно бюро на ЕП
ул. "Московска" 9
тел. 0878853547
02 985 35 45
е-мейл: epsofia@europarl.europa.eu

22 октомври 2009

Прессъобщение: Европейски дни на развитието


Около 4000 участници от 1500 организации се очакват в Стокхолм по случай Европейските дни на развитието, посветена на усилията на ЕС за подпомагане на развитието.

Тазгодишната проява (22-24.10.) е посветена на гражданите и развитието, а акцентът е върху последствията от глобалното затопляне и рецесията за по-бедните страни.

Тридневното събитие започва на 22 октомври и включва обучения, дискусионни форуми и работни семинари. „Градче“ на развитието дава възможност на организациите да се представят пред делегатите и публиката и да ги запознаят със своите цели.
Ще бъдат раздадени няколко свързани с развитието награди, включително наградата за журналистика „Лоренцо Натали“ за изключителни постижения в отразяването на темите за човешките права, демокрацията и развитието. Младежката награда за развитие ще бъде връчена на юноши за плакати или видеоклипове, посветени на човешкото развитие в Африка.
На 22 октомври ЕС ще публикува първия по рода си европейски доклад за развитието. Той ще послужи за основа на обсъжданията на подхода на Съюза към „неукрепналите“ африкански страни на юг от Сахара.

Повече за Европейските дни на развитието.
Дни на развитието - видео
Кажете си думата - идеи за развитие

Повече по темата
Споделяне на отговорността в борбата с изменението на климата
Развиващите се страни отчаяно се нуждаят от помощ
ЕС помага на пострадалите по света

Дни на бригадирското движение в Родопите 2, есен 2009


"Строим с усмивка за родината на мечтите"
"Елате, хиляди младежи"
Заповядайте с колело или пеша, на стоп или с кола, на едно прекрасно
място в Родопите. Дните на бригадирското движение в Родопите 2 са за
всички!
Най-вече за една махала, едно читалище, един параклис, една църква, едно
аязмо и едни хора...
Тръбите ни събират, всички бригадири на 28 октомври (сряда) в село
Гудевица, община Смолян в Родопите. Лагерът ще продължи до 1 ноември
(неделя), когато тържествено ще отбележим Деня на народните будители.
Всички доброволци ще бъдат разделени на групи, които ще имат специфична
бригадирска работа в няколко направления:
* Ремонт на сградата на читалището – работата ще е бригадирска и
интересна – рушене, копане, сваляне на мазилки, изнасяне на земна
маса и др.;
* Изграждане на каменен зид и покрив на параклиса „св. Петър и
Павел” на връх Ком (Родопския);
* Поправка на инфраструктура и работа по аязмото в село Гудевица –
ремонт на зидове, пътеки и поставяне на тикли върху покрива на
аязмото;
* Песни, танци и весели забавни вечери край огъня на лагера;
* Дискусии и интересни презентации в различни теми, по случай Деня
на народните будители ще има театрално представление;
* Седмица на социалистическото кино и занимания – филми, игри и
забава от детството ни.
Източник и повече информация тук.

09 октомври 2009

Съобщение до медиите: Европейски ден срещу смъртното наказание

На 9 октомври 2007 г. бе подпсана съвместна декларация от Европейския парламент, Председателството на ЕС, Европейската комисия и Съвета на Европа в подкрепа на универсално премахване на смъртното наказание. От 1997 г. не са отбелязани случай на смъртно наказание в която и да е било част на географската зона, съставена от 47-те държави-членки на Съвета на Европа, включително и на държавите-членки на ЕС.
Прессъобщение
Годишен доклад на ЕС - Човешки права 2008 г.

07 октомври 2009

Съобщение до медиите: СЕДМОТО ИЗДАНИЕ НА ДНИТЕ НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ „ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА РЕГИОНИТЕ И ГРАДОВЕТЕ”

Седмото издание на ежегодната проява ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ — Европейската седмица на регионите и градовете, организирана от Европейската комисия и Комитета на регионите на ЕС, ще се състои от 5 до 8 октомври. Повече от 7000 създатели на политики на европейско, национално и регионално равнище, хора на практиката и представители на бизнеса, гражданското общество и академичните среди ще вземат участие в 125 семинара и други прояви в Брюксел. Ще има участници не само от Европа, но също от Съединените щати, Китай и Индия. Целта на четиридневната проява е регионите и градовете да обменят идеи по широк кръг от въпроси, вариращи от насърчаването на икономическото развитие и противодействието на сегашната рецесия до дългосрочните предизвикателства от изменението на климата. Под логото на ДНИТЕ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ще се проведат и около 230 допълнителни прояви на местно ниво в държавите-членки.
Като част от инициативата „Европа в моя регион/Европа в моя град“ в 33 страни ще се проведат 233 местни прояви, които включват фестивали, младежки дебати, семинари и спортни състезания. Идеята е да се отпразнуват постиженията на Европа и да се повиши осведомеността относно мащаба на инвестициите на ЕС, предоставяни чрез политиката на сближаване за толкова разнородни проекти, каквито са технологичните паркове, развитието на широколентовите връзки и високоскоростните транспортни връзки.
Информация за събитията за България:
Община Бургас
Вид: кръгла маса
Тема: Обмен на най-добри практики и опит в областта на подкрепата за създаване на проиновационна инфраструктура
Начало: 20.10.2009 г.
Край: 20.10.2009 г.
Организатор: Община Бургас
За повече информация: http://www.burgas.bg/bg/index/index
София
Вид: семинар/кръгла маса
Тема: Дни на отворените врати 2009 г.: столиците поемат предизвикателството
Организатор: община София
Югоизточен регион
Вид: кръгла маса
Тема: Решения за енергийна ефективност в Югоизточния регион
Начало: 24.10.2009 г.
Край: 24.10.2009 г.
Организатор: Община Бургас
За повече информация:
http://www.burgas.bg/bg/index/index
http://www.regionsouth-eastbulgaria.com/
Варна
Вид: Изложба
Тема: Работата в мрежа работи
Начало: 16.10.2009 г.
Край: 16.10.2009 г.
Организатор: Община Варна
За повече информация: www.varna.bg

За повече информация посетете:
Официален сайта на кампанията -
http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2009/index.cfm?nmenu=1&sub=200
ЕК – Регионална политика - http://ec.europa.eu/regional_policy/atlas2007/bulgaria/index_bg.htm