28 юни 2010

Международен ден на река Дунав


По инициатива на Международната комисия за опазване на река Дунав, всяка година на 29 юни се отбелязва Денят на река Дунав

„Да бъдем активни за опазване на река Дунав !!!” – това е тазгодишното мото на кампанията за честване на Деня на река Дунав.


Целта на кампанията е повишаване на общественото съзнание относно съхраняването на водите на река Дунав, за да могат и бъдещите поколения да ползват и да се наслаждават на това природно богатство. Деня на Дунав също така цели да засили усещането на жителите на дунавските държави, че споделят един речен басейн и следователно са зависими един от друг; да представи Дунав като естествена и историческа връзка между народите в Европа; и вдъхнови и предизвика дейности за поддържането и подобряването на качеството на екосистемите в Дунавския басейн.

През своята история Дунавския басейн е играл основна роля в политическото, социално-икономическото и културното развитие на Централна и Югоизточна Европа. В процеса на разширяване на Европейския съюз значението на Дунавските крайбрежни райони продължава да нараства.
Освен значителния териториален обхват на Дунавския басейн (817, 000 km² или близо 10 % от общата площ на Европа), още по-важен е фактът, че той включва 18 различни страни, което го превръща в басейна с най-голямо разнообразие на общности и народности в света. От река Дунав зависи качеството на живот на милиони хора – реката осигурява вода, храна, енергия, отдих и поминък за населението в целия Дунавски басейн. Река Дунав и крайбрежните райони обхващат важни местообитания за дивата природа, която включва голямо разнообразие от екосистеми и множество животински и растителни видове.
Втората по дължина река в Европа е символ и на интегрирана Европа – по поречието й се намира една от страните-основателки на Европейския съюз – Германия, и същевременно България и Румъния – най-новите членове на европейското семейство.

Осъзнавайки значението на река Дунав за развитието на страните от региона през 2009 година Европейският парламент прие резолюция, в която призова Европейската комисия да започне обширни консултации с всички държави по поречието на река Дунав, за да може да представи до края на 2010 г. стратегия на ЕС за Дунавския регион.
Вземайки за пример стратегията за Балтийския регион, ЕП настоя комисията да предложи стратегия за Дунавския регион, която да насърчава регионалното сътрудничество за развитието на екологична транспортна система и енергийна инфраструктура, както и да се стимулира икономическото и социалното развитие на региона.
Стратегията трябва да допринесе за по-добрата координация между регионалните и местните власти и за осигуряването на устойчиво развитие, нови работни места и сигурност за региона.
Депутатите поискаха комисията да разработи план за действие за реализиране на проекти за екологично корабоплаване по река Дунав и за свързване на транспортната система по поречието на реката с транспортните системи на съседните на ЕС държави в региона (като Молдова и Украйна), както и за проекти за използване на енергия от биомаса, слънчева, вятърна и хидроенергия.
Успоредно с тези инициативи от Комисията бе поискано да изготви план за опазване и възстановяване на естествените запаси на есетрови риби в река Дунав.
В резултат на резолюцията на ЕП, Европейската комисия инициира и координира изготвянето на Стратегия на Европейския съюз за Дунавския регион. Този документ има за цел да обедини усилията на регионите и страните в басейна на река Дунав, за ускоряване на процесите на икономическо и социално сближаване, както и засилване и разширяване на териториалното сътрудничество, посредством ефективно прилагане принципите на европейската кохезионна политика. Целта на стратегията ще бъде да се подобри животът на 150 милиона души, които живеят в региона.
Приоритетните оси на стратегията са подобряване на системите за връзка и комуникация (в рамките на Дунавския регион и извън него); опазване на околната среда и на водните източници и предотвратяване на природни бедствия; насърчаване на социално-икономическото, човешкото и институционалното развитие.
За Дунавската стратегия няма да бъдат отпускани допълнителни средства от Европейския съюз, а всички проекти, свързани с нея, ще бъдат финансирани от пренасочени кохезионни фондове.
В началото на годината Европейската комисия (ЕК) започна поредицата от дебати с обществеността с цел дооформяне на Европейската дунавска стратегия, които ще дадат възможност на заинтересуваните лица и институции да представят своите идеи и гледни точки. Срещите се проведоха в Унгария, Австрия, Словакия, България и Румъния.
До края на годината предстои формулиране и приемане на Стратегия на ЕС за Дунавския регион и програмата към нея.

Източници на текста и информацията:
За Международен ден на река Дунав
Басейнова дирекция за Черноморски район - Варна
Министерство на околната среда и водите
Официален сайт на Международния ден на река Дунав
Екомедия
За стратегията на ЕС за Дунавския регион
Стратегия на ЕС за Дунавския регион
Обществена консултация

24 юни 2010

Представителството на Европейската комисия в България представя изложба на регионални победители в конкурс за био-пана


Днес в Информационния център на Европейския съюз г-жа Зинаида Златанова,ръководител на Представителството на Европейската комисия в България,откри изложба на художествени пана, изработени от билки и природни материали.

Изложбата е посветена на Международната година на биологичното разнообразие и е финалния етап на регионалните кампании на 14-те центъра от мрежата Европа Директно в България. През месец юни 14-те информационни центъра Европа Директно в България обявиха победителите в организиранте от тях регионални конкурси за художествени пана, изработени от билки и природни материали. Стотици деца,родители и учители от цялата страна се включиха в инициативата по темата на биоразнообразието. Творбите им носят послание за съхранение на биологичните видове, използването на билки и природни материали, както и за опазване на природата, която ни заобикаля.

На откриването на изложбата присъстваха регионалните финалисти от всеки център. От Велико Търново в събитието участва Цветелин Даниелов Стоянов от ЦДГ „Радост” с. Благоево, общ. Стражица. В началото на юни, той заедно с трима свои приятели, спечели регионалният конкурс „Билките на Велико Търново в Европа”, организиран от ЕИЦ Европа Директно – Велико Търново.
В изложбата в Представителството на ЕК в България участват също така и
паната на подготвителна група при ОДЗ „Пролет” В. Търново, което спечели
второ място в регионалния конкурс и на Благовест Пешев Николов от ПУ „Св.Теодосий Търновски” В. Търново, класиран на трето място.

Снимки от събитието тук.

Източник: ЕИЦ Европа Директно - Велико Търново

23 юни 2010

Заповядайте на EURES Отворени врати!


Интересувате се от работа и живот в друга европейска страна и от правата си като европейски граждани — Заповядайте на EURES Отворени врати!

Ще получите свободен достъп до европейски работни места, консултация за преместване и работа в друга държава-членка, демонстрация на интернет сайтове за търсене на работа и обучение, процедура и документи при кандидатстване, както и отговор на Ваши въпроси.

ДИРЕКЦИЯ “БЮРО ПО ТРУДА” - ВЕЛИКО ТЪРНОВО,
УЛ. ХРИСТО БОТЕВ № 19, СТАЯ № 6


За информация: EURES съветник Красимира Черкелиева, тел.: 62 20 25; 62 40 70

03 юни 2010

ПРИКЛЮЧИ КОНКУРСЪТ „БИЛКИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ЕВРОПА”


Приключи Регионалният конкурс за изработване на пана от билки и природни материали, обявен от ЕИЦ Европа Директно – Велико Търново и РИО на МОМН – Велико Търново във връзка с 2010 – Международна година на биоразнообразието.

Изборът на победители беше изключително труден, тъй като интересът към конкурса беше голям и в центъра бяха получени над 60 био-пана от над 100 участници, всички с много интересни, оригинални и красиво изработени идеи.

При оценяването комисията взе под внимание спазването на всички условия към творбите: размер на паното, използването на билки и други природни материали, наличие на послание по темата за биоразнообразието, неупотреба на защитени растителни видове.

Ето и резултатите:
• І-во място Есил Айханова Шукриева, Красимир Стефанов Асенов, Цветелин Даниелов Стоянов, Денис Исметов Исмаилов, подготвителна група в ЦДГ „Радост” с. Благоево, учител Маргарита Стефанова Владимирова;
• ІІ–ро място Подготвителна група при ОДЗ „Пролет” В. Търново;
• ІІІ – то място Благовест Пешев Николов, 17 г., ПУ „Св. Теодосий Търновски” В. Търново, ръководител Йорданка Крумова.

Поради наличието на голям брой пана, които не отговарят напълно на критериите за конкурса, но се отличават с оригинални идеи и отлично изпълнение, комисията реши да предостави и следните допълнителни награди: За оригинална индивидуална творба беше отличено паното на Красимира Димова, гр. Велико Търново.

Творбите на победителите на първо, второ и трето място ще участват в национална изложба в София, организирана с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България.

Всички участници ще получат сертификати за участие и поощрителни награди, а победителите ще имат възможността да пътуват до град София, където да присъстват на официалното откриване на националната изложба в Представителството на Европейската комисия на 24 юни 2010 г.

ЕИЦ Европа Директно – Велико Търново благодари на всички участици в конкурса и ги кани на официалното награждаване на победителите, което ще се проведе на 10 юни от 14:30 часа в центъра. Всички желаещи могат да разгледат био-паната, които ще бъдат изложени от 1-ви юни 2010 г. в ЕИЦ Европа Директно – Велико Търново на адрес: гр. Велико Търново, бул. «България» № 24.

За повече информация:
ЕИЦ Европа Директно – Велико Търново, тел. 062/ 60 50 60
e-mail: europedirectvt@europeinfocentre.bg
Интернет сайт
Снимки на паната можете да разгледате тук.

02 юни 2010

Европейският комисар г-жа Кристалина Георгиева посети ЕИЦ Европа Директно - Велико Търново

Европейският комисар, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и управлението на кризисни ситуации г-жа Кристалина Георгиева посети ЕИЦ Европа Директно - Велико Търново и изнесе лекция във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".
Снимките от посещението можете да разгледате тук.