28 януари 2011

28 януари - Ден за защита на личните данни — гарантиране правото на неприкосновеност на личния живот

Обменът на информация по цялото земно кълбо в наши дни е по-лесен и по-бърз. Това бързо увеличение на информационните потоци по света представлява голямо предизвикателство за защитата на правото на неприкосновеност на личните данни на лицата. Въпросите, свързани със защитата на личните данни, включително тяхното трансгранично измерение, засягат хората ежедневно — на работното място, при постъпления пред държавните органи, при покупка на стоки или услуги, при организиране на пътуване или сърфиране в интернет.

На 28 януари 2011 г. страните от Европейския съюз за 5-ти път ще честват Европейския ден за защита на личните данни, като тази година се навършват и 30 години от влизането в сила на Конвенция 108/1981 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизирана обработка на личните им данни. Конвенцията за защита на личните данни е била основен инструмент, който е гарантирал правото на защита на личните данни в продължение на 30 години, но сега трябва да бъде адаптирана, за да продължи да го гарантира и занапред.
По-късно през настоящата година Европейската комисия ще предложи промени във Директивата за защита на личните данни от 1995 г., с която да бъда внесени промени, отразяващи новата технологична среда.
България подписва конвенцията за защита на личните данни на 2 юни 1988 г., ратифицирана е със закон на 29 май 2002 г., влиза в сила за България на 1 януари 2003 г.
За първи път у нас европейският Ден на защита на личните данни се отбелязва през 2007 година.

Източник
Press releases RAPID
Допълнителна информация
Можете да гледате или да свалите клипа на Комисията относно неприкосновеността на данните и социалните мрежи, който е на разположение на всички официални езици на ЕС, на следния адрес
Ден за защита на личните данни 2011 г.
Съвет на Европа: Защита на личните данни
Европейска комисия: Защита на данните
Уебстраница на заместник-председателя на Комисията Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството

24 януари 2011

ПОРЪЧКА НА БЕЗПЛАТНИ ИНФОРМАЦИОННИ ИЗДАНИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ


Информационен център Европа Директно – Велико Търново
Ви предлага да получите различни безплатни печатни информационни материали, които да използвате за лична употреба, в работата си или за разпространение в събития, които организирате.


Всички заявки за безплатни информационни материали за граждани и организации могат се получават на място в Информационен център Европа Директно – Велико Търново, по електронна поща – europedirectvt@europeinfocentre.bg или на телефон – 062/605060. При заявка задължително се посочват:
- Име на лицето и организацията, която то представлява;
- Телефон и електронна поща за връзка;
- Заглавия, брой и език на публикациите, които желаете да поръчате;

Информационните материали, които можете да поръчате са представени в каталога тук. Налични са на български, английски, френски, немски и някои други европейски езици. Количеството на информационните материали, които можете да поръчате е до 100 броя от всяко издание, при максимум 20 заглавия.
Същите информационни материали, но по един екземплаяр, можете да поръчате безплатно след регистрация в Електронната книжарница на ЕС EU Bookshop. От EU Bookshop можете да изтеглите изданията и в pdf формат.

При заявка за поръчка на информационни материали, имайте предвид, че:
- заявка за информационни материали можете да правите целогодишно;
- ще пристигнат най-рано десет дни след заявката. ИЦ Европа Директно – Велико Търново не носи отговорност за сроковете на доставка.;
- трябва да ги получите от офиса на ИЦ Европа Директно – Велико Търново, който се намира в гр. Велико Търново, бул. „България 24”. ИЦ Европа Директно – Велико Търново не поема ангажимент да доставя до адрес поръчаните информационни материали.;
- в случай, че някой от заявените информационни материали не са налични за поръчка, ИЦ Европа Директно – Велико Търново ще Ви уведоми;
- заявката и доставката до ИЦ Европа Директно – Велико Търново са напълно безплатни;

Ако се интересувате от информация по конкретна тема за Европейския съюз, можете да се обърнете към ИЦ Европа Директно – Велико Търново, за да получите съвет как и къде да потърсите по-подробна информация.

06 януари 2011

Представителството на Европейската комисия в България организира конкурс за участие в Team Europe junior – 2011, посветен на Европейската година на доброволчеството 2011


Бъди доброволец! Дай своя принос!....към комуникирането на Европа и Европейския съюз
Как?
Представителството на Европейската комисия в България обявява конкурс за създаване на пилотен екип от младежи-експерти по европейски теми "Team Europe junior – 2011", които да бъдат основните участници в кампанията "Обратно в училище" през 2011 година под знака на Европейската година на доброволчеството 2011.
Конкурсът
Търсят се студенти , които да участват като доброволци в кампанията "Обратно в училище" през 2011 година – да се срещнат с ученици и учители в училището, което са завършили, в града, където са израснали.
Да говорят пред и с най-различни хора в България за доброволчеството, за Европейския съюз, за европейските политики или бюджет, за европейските теми, които вълнуват всички.
48-те участника, събрали най-много точки, ще получат следните награди:
1) посещение на европейските институции в Брюксел и презентации по европейски теми от служители на европейските институции;
2) специално обучение по умения и презентации по европейски теми – в България;
3) грамоти - сертификати от Представителството на Европейската комисия за участие в Team Europe junior – 2011, описващи дейностите по участието в този екип;
Повече информация за инициативата и регламента за участие в конкурса ще намерите на интернет страницата на Представителството на ЕК в България.