25 февруари 2011

Участвайте в конкурс за есе/статия на тема "ГРАЖДАНИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ"

Европейски информационен център обявява конкурс за есе/статия на тема "ГРАЖДАНИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ". Конкурсът е в рамките на проект „Граждани за обединена Европа” и цели повишаване на знанието за процеса на европейска интеграция, основан на мултикултурния диалог и активното включване на гражданите в процеса на вземане на решения и в политическия живот.

УЧАСТИЕТО В КОНКУРСА СЕ ОСНОВАВА НА СЛЕДНИТЕ ПРАВИЛА:
1. Участници – всеки гражданин, навършил 18 години, може да вземе участие в конкурса със собствено есе/статия. Текстът трябва да бъде на български език. Размерът на статията/есето и темата трябва да отговарят на посочените по-долу изисквания.
Всеки участник може да участва с неограничен брой материали. Всяка статия/есе трябва да бъдат изпратени поотделно.
2. Изисквания към писмения материал – Статията/есето трябва да бъдат написани на български език и да не бъдат по-големи от стандартна А4-страница, при спазване на Word format, Times New Roman, размер 12, single line spacing. Статиите/есетата трябва да не са били публикувани до този момент и авторите носят отговорност за автентичността им.
3. Тема на конкурса – „ГРАЖДАНИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ”
Основните цели на програма „Европа за гражданите” са в основата на тематичния обхват на конкурса, а именно:
- Насърчаване на диалога между европейските граждани и институциите на ЕС;
- Развиване на европейска идентичност, основана на общата ни история, култура и ценности;
- Създаване на механизми за участие на гражданите в процеса на европейска интеграция и формулиране на мнения към вземащите решения на европейско ниво;
- Популяризиране на европейските ценности – толерантност, взаимно разбирателство, солидарност;
- Предоставяне на възможност на гражданите да участват в конструирането на взаимосвързана Европа на демократичното развитие и културно разнообразие, както и развитие на идеята за европейско гражданство.
4. Работите се изпращат само по поща на адрес: 5000-Велико Търново, п.к. 345, Европейски център.
5. Два плика трябва да бъдат изпратени:
Първият плик, в който се поставя статията/есето, името на статията/есето и в него се написва само ПСЕВДОНИМА на участника. Никаква лична информация не трябва да има в плика. На плика се пише „Материал за конкурс”.
Вторият плик , в който се поставя името на автора, адрес и телефони за контакт, името на статията/есето и псевдонима. На плика се пише „Участник конкурс”.
Двата плика, поставени в един голям, се изпращат на адреса на Европейски център.
6. Жури ще оцени работите и на 9 май 2011година победителите ще бъдат обявени в рамките на Деня на Европа.
7. Срок за получаване на разработките – 22 април 2011 /важи пощенското клеймо/.
8. Награди – авторите на трите най-добри работи ще посетят Брюксел в края на месец юни 2011 и ще имат среща в европейските институции заедно с победителите от останалите страни-участници в проекта.

За въпроси: 062/60 50 60 или office@europeinfocentre.bg

23 февруари 2011

Участвайте в конкурс за най-атрактивна доброволческа кампания „Стани доброволец, бъди добротворец!”


ЗАЩО СЕ ОРГАНИЗИРА КОНКУРСЪТ?
2011 г. е обявена за Европейска година на доброволчеството. Под мотото „Стани доброволец! Дай своя принос!” през цялата година в Европа ще се проведат събития за насърчаване на гражданското участие чрез доброволчество.
С конкурса за най-атрактивна доброволческа кампания „Стани доброволец, бъди добротворец!”, реализирана в рамките на „Европейски доброволчески корпус – Велико Търново”, ИЦ Европа Директно – Велико Търново цели да провокира интерес към доброволческите дейности у младите хора.
Организаторите на най-атрактивната доброволческа кампания ще бъдат наградени с екскурзия до София и участие в европейското турне, посветено на 2011-Европейска година на доброволчеството.
КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА?
В конкурса имат право да участват всички училища, членове на „Европейски доброволчески корпус – Велико Търново” с неограничен брой предложения.
Мисията на този конкурс е да допринесе за възпитаването в младите хора на чувство на отговорност, толерантност, състрадателност и разбиране. Доброволчеството е нещо на което човек трябва да се научи и целта на тази инициатива е българските младежи да станат част от европейската година на доброволческите дейности за насърчаване на активна гражданска позиция.
За участие изпратете описание на реализирана от Вас доброволческа инициатива, като включите:
- Име, дата и място на събитието;
- Организатори и засегната целева група;
- Цел, постигнати резултати и евентуални последващи ползи;
- Мерки за популяризране на събитието;
- Минимум три снимки;
- Данни за контакт с организаторите;
СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА
Предложенията за участие в конкурса следва да се предадат най-късно до 17:00 часа на 13 май 2011 година в офиса на Информационен център Европа Директно във Велико Търново или по електронна поща.
Адрес: Велико Търново, бул. „България” №24 (сградата на бившия Пионерски дом).
За повече информация: тел. 062 / 60 50 60; e-mail: europedirectvt@europeinfocentre.bg
КАКВИ ЩЕ СА КРИТЕРИИТЕ ЗА ИЗБОР?
Представените инициативи ще бъдат оценени по резултатите, значението за хората в общността, какви и колко хора са участвали, значението на инициативата за развитието на доброволците, финансова ефективност.
Качествени критерии:
- Съответствие с темата “Доброволчество”;
- Оригиналност и атрактивност на идеята;
- Яснота на посланието;
- Постигнати резултати;
Количествени критерии:
- Брой участници – в организацията и провеждането на събитието;
- Медийно отразяване на събитието;
КОЙ ЩЕ ОПРЕДЕЛИ ПЕЧЕЛИВШИТЕ ТВОРБИ?
Оценяването ще се извърши от петчленно жури, съставено от експерти и представители на организаторите.
КАКВИ СА НАГРАДИТЕ?
I-во място – Пътуване до София за класирания на първо място екип (15 човека) за официалното откриване на европейското турне, посветено на 2011-Европейска година на доброволчеството (21-27 ноември 2011 г.). Участие в програмата на турнето и посещение на обект по избор в град София.
Всички училища ще получат грамоти за участие.
Освен тези награди, имената на победителите ще станат известни на широката публика и ще бъдат популяризирани чрез:
- интернет сайта на ИЦ Европа Директно – Велико Търново и на мрежата „Европа Директно” в България;
- информация в медиите;
Имената на победителите ще бъдат обявени на в края на месец май – началото на месец юни 2011 година.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Всички предложени доброволчески инициативи ще бъдат включени в електронен наръчник на доброволеца, който ще бъде издаден и разпространен след края на кампанията.

Конкурсът за най-атрактивна доброволческа кампания „Стани доброволец, бъди добротворец!” се организира от ИЦ Европа Директно – Велико Търново.
ИЦ Европа Директно – Велико Търново е проект на Европейски информационен център – Велико Търново с финансовата подкрепа на Европейската комисия.


Покана
Страница на "Европейски доброволчески корпус - Велико Търново" във Facebook.

04 февруари 2011

08 ФЕВРУАРИ 2011 – СВЕТОВЕН ДЕН НА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ


На 8-ми февруари 2011 година за осми пореден път ще бъде отбелязан Денят за безопасен интернет. Инициативата е насочена към децата и младите хора, за които интернет крие много рискове.
През тази година събитието ще премине под мотото "Това не е просто игра, това е твоят живот". Целта на инициативата е както да образова младите хора,така и да им осигури по-безопасно, полезно и приятно ползване на световната мрежа.


Във Велико Търново, ИЦ Европа Директно и Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” ще отбележат Денят за безопасен интернет ‘2011.
На 08 февруари 2011 година от 13:30 часа с ученици от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” и ПГС „Колю Фичето” ще се проведе тренинг под мотото на кампанията "Безопасен интернет: Това не е просто игра, това е твоят живот".
Темите, върху които ще работят младежите са Права и отговорности в мрежата; Отношенията ми с другите в интернет. Онлайн общуването – какви са рисковете?; Социални мрежи и сайтове за запознанства.
В рамките на инициативата, младежите ще дискутират върху въпроси от злоупотреба с публикуваната лична информация, до виртуално насилие и тормоз, което все по-често прераства в реално и ще изработят списък „Моите лични правила за работа в Интернет”.

Ученици от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, членуващи в „Европейски доброволчески корпус – Велико Търново” ще подготвят информационни листовки, които ще раздадат на своите връсници в рамките на дискусии по темата за безопасен интернет, които ще проведат в своите класове.


За Деня за безопасен Интернет
Денят за безопасен Интернет е част от усилията на партньори по целия свят да гарантират по-безопасен Интернет за всички потребители и особено за младите хора. Той се организира от INSAFE в рамките на Програмата „Безопасен Интернет“ на Европейската комисия.
Нашият виртуален живот – „Това не е просто игра, това е твоят живот!”
Тази година усилията ще бъдат фокусирани върху виртуалния живот. Младите хора днес прекарват голяма част от живота си в дейности, вариращи от онлайн игри до общуване в сайтове-социални мрежи. При това те се сблъскват с множество предизвикателства, свързани с поверителносттa на личната информация, репутацията и здравето им.
Повече за програмата „Безопасен интернет” в България ще намерите на интернет страницата на Национален център за безопасен интернет.

02 февруари 2011

Мотивационен тренинг "Бъди доброволец. Дай своя принос!"


На 10 февруари 2011 година ще се проведе мотивационен тренинг с младежи "Бъди доброволец. Дай своя принос!".
Събитието е част от дейностите на ИЦ Европа Директно - Велико Търново и партньорските училища от "Европейски доброволчески корпус - Велико Търново" във връзка с 2011 - Европейска година на доброволчеството.
Чрез методите на дискусията и работата в група, младежите ще бъдат мотивирани да се запознаят с мисията, да идентифицират посланията и рамката на социалната роля на доброволеца.

"Европейски доброволчески корпус - Велико Търново" е младежки клуб, в който участват шест училища от област Велико Търново (ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, ПМГ „Васил Друмев”, ЧПГ „АК Аркус”, ПГС „Колю Фичето”, СГ по икономика, ДТГ „Димитър Хадживасилев”). В рамките на инициативата, включилите се училища подготвиха календар 16 доброволчески инициативи, които ще реализират в периода януари – май 2011 година. Добрите парктики от доброволческите кампании, които ще организират ученицитее ще бъдат публикувани и издадени в електронен наръчник на доброволеца, който ще бъде разпространен в края на кампанията през месец май 2011 г.