19 май 2011

Конкурс за детска рисунка „Малкият доброволец”


2011 година е обявена от Европейската комисия за Европейска година на доброволчеството. По този повод Информационен център Европа Директно – Велико Търново и РИО на МОМН – Велико Търново обявяват конкурс за детска рисунка „Малкият доброволец”.
За участие в конкурса са поканени всички детски градини и деца от Област Велико Търново

Изисквания За участие в конкурса за детска рисунка „Малкият доброволец”:
- Формат на рисунките - не по-големи от 35 на 50 см.;
- Използвани материали и техники - по избор;
- Да не са паспартирани;
- На гърба на рисунката да са посочени име на детето, възраст, детска градина, населено място, ръководител;

Рисунките да се изпратят не по-късно от 25.05.2010 г. на адрес: Екатерина Миновска, РИО – гр. Велико Търново, ул. “Арх. Г. Козарев” 1, за конкурса „Малкият доброволец”.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на откриването на изложба с участвалите рисунки на 31 май 2011 г., от 10:00 часа в ИЦ Европа Директно – Велико Търново. Заелите първите три места от конкурса за детска рисунка, ще бъдат наградени грамота и предметни награди.

За повече информация:
062/605060 – Мариела Георгиева, ИЦ Европа Директно – Велико Търново
062/616314 – Екатерина Миновска, РИО на МОМН – Велико Търново

В очакване на Вашето участие!

18 май 2011

Кръгла маса “Права на детето – добри практики по преподаване правата на децата в детските градини”

На 7 юни 2011 година ще се проведе кръгла маса “Права на детето – добри практики по преподаване правата на децата в детските градини”. Организатори на форума са Европейски информационен център - Велико Търново и Информационен център Европа Директно - Велико Търново със съдействието на Регионален инспекторат по образованието.
Форумът е заключителен етап на кампанията за преподаване на права на детето в детските градини и началния курс на образование, която започна през есента на 2010 година. В кръглата маса ще вземат участие 40 учители от Област Велико Търново, които в периода март - май проведоха 24 открити урока, посветени на теми като толерантност и междукултурно общуване, игри и творчество, чиста околна среда, здравна грижа, дом и семейство.
Програма на кръглата маса - тук.

Кръгла маса посветена на 2011 – Европейска година на доброволчеството "Открий доброволеца в себе си. Доброволчеството като ресурс за развитие.”


Училищен форум посветен на доброволчеството и утвърждаването му като ресурс за развитие на обществото ще се проведе на 06 юни 2011 година в Зала 1 на Община Свищов. Кръглата маса „Открий доброволеца в себе си. Доброволчеството като ресурс за развитие.” се организира от Информационен център Европа Директно – Велико Търново и Община Свищов.
Във форума ще вземат участие учители и ученици от седемте училища в града, които ще бъдат запознати с 2011-Европейска година на доброволчеството и възможностите за осъществяване на доброволчество в Европейския съюз.
Младежите и техните учители ще дискутират за значението и трудностите пред развитието на доброволчеството в техния град. В края на форума те ще формулират визия за осигуряването на условия и ресурси за развитието на доброволчеството за деца и младежи в община Свищов.
Покана и програма на кръглата маса - тук.

16 май 2011

Kръгла маса „Доброволческите дейности като ресурс за възпитаване на децата”


2011 година е обявена от Европейската комисия за Европейска година на доброволчеството. По повод значимостта на доброволческите дейности Кофи Анан казва: „Ако искаме нашите надежди за изграждането на един по-добър и по-сигурен свят да са нещо повече от просто желание, повече от всякога ще имаме нужда от работата на доброволци”.

По-добрият свят принадлежи на нашите деца, но за да им помогнем да го изградят е необходимо да ги възпитаме в доброволчество. В тази връзка мотото на настоящата 2011-Европейска година на доброволчеството е „Стани доброволец! Дай своя принос!”.

На 31 май 2011 г. в ИЦ Европа Директно – Велико Търново ще се състои кръгла маса „Доброволческите дейности като ресурс за възпитаване на децата”. Кръглата маса се организира в партньорство с РИО на МОМН – Велико Търново по повод 2011-Европейска година на доброволчеството. В нея ще вземат участие учители от детските градини в Област Велико Търново, които ще представят добри практики за дейности в детската градина на тема „Малкият доброволец”.
При откриването на кръглата маса ще бъде показана изложба от детски рисунки, участвали в конкурса за рисунка „Малкият доброволец”. Класиралите на първите места рисунки ще бъдат наградени с грамоти и подаръци от ИЦ Европа Директно – Велико Търново.

09 май 2011

Известни са победителите в конкурса за есе/статия "Гражданите и европейските институции"

Победителите в конкурса за есе "Гражданите и европейските институции" по проект "Граждани за обединена Европа” на Европейски информационен център са:
- Десислава Иванова Димитрова "Институционалното в побратимяването на градовете" – Велико Търново
- Ангел Иванов Мъглов "С лице на малките населени места" – с. Самоводене
- Тихомира Димитрова Атанасова "Гражданите и европейските инстотуции" – Велико Търново
Победителите в конкурса ще пътуват до Брюксел на посещение в Европейски парламент. Те ще участват и в заключителна конференция по проект "Граждани за обединена Европа” заедно с представители на партниращите организации от Испания и Словения.

Участници:
Галина Шишкова "Тя е надеждата" – Варна
Йордан Грижов "Развитие на европейска идентичност, основана на общата ни история, култура и ценности" – Велико Търново
Светла Ралчева "Функциониране на европейските институции" – Плевен
Светла Ралчева "Европейските институции и гражданите на Европа - двете страни на стремежа към европейските ценности" – Плевен
Светла Ралчева "Европейските ценности - нов поглед към начина, по който живеем" – Плевен
Весела Близнакова "Гражданите и европейските институции" - Варна
Светослав Попов "Европа" – Велико Търново
Мария Николова "Гражданите и европейските институции" – Казанлък
Георги Генов "Team Europe junior 2011 - за първи път в България" – Сливен
Георги Генов "Европейският парламен - гласът на гражданите" – Сливен
Георги Генов "Европа Директно в България" – Сливен
Виолета Георгиева "FIN-NET - сигурност за вашите пари" – София
Виолета Георгиева "Граждански форум "АГОРА" или гласът на европейските избиратели" – София
Виолета Георгиева "СОЛВИТ в България - какво и защо" – София
Алеко Стоянов "Европейската гражданска инициатива" – София
Валентина Спирова - Сливен
Александър Александров "Развитие на европейска идентичност, основана на общата ни история, култура и ценности"– Варна
Калоян Георгиев "Гражданите и европейските институции: Нищо не е възможно без хора; нищо не оцелява без институции!" – Велико Търново

Конкурсът за есе/статия на тема "ГРАЖДАНИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ" на Европейски информационен център бе обявен в рамките на проект „Граждани за обединена Европа”. Конкурсът цели повишаване на знанието за процеса на европейска интеграция, основан на мултикултурния диалог и активното включване на гражданите в процеса на вземане на решения и в политическия живот.