28 септември 2012

Национално състезание "Знания за Европа"

Включете се в националното състезание "Знания за Европа" за ученици от 9-ти до 12-ти клас. За да кандидатствате е необходимо да изпратите есе от 2500 думи на тема "Какво означава да си гражданин на Европейския съюз?" Крайният срок за участие е  25 октомври 2012г.

Всички подробности, както и тестове за упражнение, ще намерите на официалната страница: http://www.bg-eu.eu/

27 септември 2012

Публична лекция по повод 26 септември - Европейски ден на езиците


От 2001 г. насам 26 септември е посветен на честването на европейските езици. Европа разполага с истинско езиково съкровище : 23 официални езика и повече от 60 местни общности, които говорят на регионален или малцинствен език, а също и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти. С цел да насочат вниманието към това огромно езиково богатство, Европейският съюз и Съветът на Европа поставиха начало през 2001 г. на инициативата Европейска година на езиците.


 Тази година Информационен център „Европа Директно” –
 Велико Търново  отбеляза празника съвместно със СОУ „Емилиян Станев”. Ученици от 11 и 12 клас споделиха опита си от чужбина на английски, испански и руски език и бяха запознати с възможностите за обучение и работа в Европа и по-специално с програмата Еразъм. Участниците получиха и информационни материали, свързани с чуждоезиково обучение и младежки програми.  

24 септември 2012

„Образование за европейско гражданство”

Европейски информационен център Европа Директно – Велико Търново и Регионален инспекторат по образованието – Велико Търново обявяват набиране на кандидати за участие във вътрешен проект „Образование за европейско гражданство” – учебна година 2012-2013г.

Проектът е насочен към учители в детски градини и предучилищни групи, работещи на територията на Великотърновска област. 

От кандидатите се очаква до 21 октомври 2012г. да подадат в Европейски център молба, съгласувана с директора на учебното заведение и автобиография.
Първи обучителен модул ще се проведе на 27 октомври 2012г. от 13.00 – 17.30ч.

В рамките на проекта ще се проведат три обучителни модула, мини-проект, открита практика и участие в научна конференция.  Всички разходи в рамките на вътрешния проект са покрити от ЕИЦ.

За повече информация – 062/605060
0883/378994 – Гергана Чолова
0878/692307 – Екатерина Миновска
0888/338908 – Теодора Калейнска

Европейски информационен център „Европа Директно”
бул. „България”№ 24, гр. Велико Търново, 5000; П.К. 345

17 септември 2012

„Серенада на любимия учител” по повод първия учебен ден

По случай първия учебен ден деца от СУПЦ „Св. Климент Охридски”, с.Овча могила изнесоха „Серенада на любимия учител” пред осем пенсионирали се директорки и учителки, а домакин на срещата беше г-жа Великова. Децата пяха и рецитираха за Първия учебен ден и радостта от познанието. Събитието е част от кампанията за мини-проекти „Спомни си онова време” на Европейски информационен център – Велико Търново, посветена на 2012г. – Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.

„От градината на баба и дядо”


Изложба на плодове, зеленчуци и цветя от домашните градини на грижовните стопани от село Церова кория, се състоя в петък. По регламент нямаше възрастови ограничения - участваха деца, родители, баба и дядо. Багрите на есента оживяха в красиви букети, пъстри композиции от плодове и зеленчуци, подредени във вази, фруктиери, подноси и кошници. Импровизираният пазар и подредени щандове доставиха доза естетическа наслада както за производителите, така и за посетителите, които уважиха и оцениха достойнствата на даровете на есента. Четиричленно жури, с Председател г-жа Нина Русева - Директор на Дома за възрастни хора в селото, имаше нелеката задача да номинира и отличи трудолюбивите градинари, които се надпреварваха за 10 призови места. Приз за най-малък участник получи Стефания Димитрова на 3 години, а за най-голям - Йорданка Радева. Категориите за най-малък/голям плод и зеленчук се присъдиха на Миленка Бързакова /домати Чери/, Мария Куцарова /огромна тиква, която беше дигизирала със сламена шапка и слънчеви очила/, Димана Георгиева /с миниатюрно картофче във формата на Ежко-тарльо/ и Веселин Куцаров /с огромен патладжан/. Двама от участниците се прибраха с по две отличия – на Йорданака Радева се присъди приз „Рогът на изобилието”, тъй като на нейният щанд имаше най-много на брой и разнообразна продукция, малката Димана Георгиева получи и второ отличие „3 в Едно”, защото беше подредила и украсила три подноса с всички представители от градината на дядо. Деветото отличие – „Причудлива форма” – грабна Павлина Константинова, която презентира блюдо с патисони – декоративни кратунки и тикви във всевъзможни форми и украски. Сертификат „Цветна композиция” за букет от свежи цветя, получи Даниела Конакчиева. Импровизираният пазар посети и едно вакло агънце, което беше полегнало сред цветната поляна - регламента не включваше кулинарни произведения, но то достойно позираше сред останалите "животински" представители, изработени от сръчните ръце учатниците. Както и в останалите събития от кампанията „Спомни си онова време” и тези участници получиха награди от Европейски информационен център – Велико Търново.

13 септември 2012

Ученически клубове „ЕвроБолярче” и „Млад Европеец” отново отварят врати в Европейски информационен център

Европейски информационен център стартира своите младежки и детски клуб и започва набиране на документи за участие - клуб „ЕвроБолярче” за деца от четвърти до шести клас и клуб „Млад европеец” за младежи от осми до десети клас. Клубните форми са част от лидерската програма на Центъра за мотивирането на учениците за активно учене. Младежите ще работят върху усвояване на знания за Европейския съюз; ще се учат как да пишат проекти и ще осъществят свой микро-проект; ще имат занимания по протокол и дипломация, по комуникация. Участниците ще посетят Представителството на Европейската комисия в България и различни национални институции като част от своята практика. Най-активните членове на клуба ще участват в Осмата общоевропейска среща на европейски ученически клубове, която ще се проведе във Варшава на 9 май 2013г.

С клубовете ще работят специалисти на Центъра и доброволецът от Корпуса на мира на САЩ - Рафаел Агилар.

Процедурата за кандидатстване в клубовете „ЕвроБолярче” и „Млад европеец” е подаване на молба и мотивиран отговор на въпросите „Защо се чувствам ЕвроБолярче” и „Защо се чувствам млад европеец”. С допуснатите кандидати ще се проведе интервю. Очаква се кандидатите да изучават английски език, тъй като голяма част от заниманията ще се провеждат на английски. Кандидатурите се приемат в Европейски център до 28 септември 2012г., а устното интервю ще се проведе на 29 септември 2012г.

За повече информация:

Европейски информационен център "Европа Директно" - Велико Търново

бул. "България"№ 24, Велико Търново, П.К. 345

тел.: 062/ 60 50 60

e-mail: office@europeinfocentre.bg; europedirectvt@europeinfocentre.bg

www.europeinfocentre.bg