11 април 2013

Отново рекорден интерес по процедура на ОПАК


Общо 187 проектни предложения получи Управляващият орган на Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК) по открита процедура за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ на общинските администрации. ОПАК ще финансира проекти за въвеждане на ефективни механизми за мониторинг и контрол на изпълнението на общински политики. Общият размер на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е в размер на 2,5 млн. лв.
Процедурата е по приоритетна ос I “Добро управление”, подприоритет 1.3 „Ефективна координация и партньорство при разработване и провеждане на политики”, бюджетна линия BG051PO002/13/1.3-07. Общинските администрации можеха да кандидатстват с проекти на стойност от 20 000 лв. до 80 000 лв.
Високият интерес от страна на местната власт е показателен за намерението на общините да подобрят процеса на разработване и прилагане на политики в партньорство и координация с всички заинтересовани страни. Целта на процедурата е да подпомогне постигането на синхрон между разработваните на регионално ниво документи, потребностите на местното население и националните и регионални приоритети и стратегии. Това трябва да стане още на етап планиране, и да бъде продължено при самото разработване, изпълнение и отчитане.
За по-голяма прозрачност и разясняване на изискванията за кандидатстване по процедурата през февруари екипът на ОПАК проведе информационна кампания във всички райони за планиране.

01 април 2013

Ученици и студенти от Хърватия, Турция, Литва и България преминаха обучение за активно гражданство в Европейски център


Европейски информационен център – Велико Търново бе домакин на първата среща от продължението на международния проект „Корени и криле“ II по програмата „Младежта в действие“. 38 младежи от Хърватия, Турция и България бяха участници в обучението, чиято основна идея е да провокира активността на младите хора за участието им в обществото и решаването на различни граждански въпроси.
Участниците имаха няколко уъркшопа: за подготовка и планиране на социална кампания, как да се отрази тази кампания в социалните мрежи; изработване на едноминутен видеоклип на тема: „Аз съм доброволец, защото...“.
В обучението участваха студенти от клуб „Европа“  към Европейски център. За попълване на местата беше обявен и конкурс, в който желаещите да участват в проекта трябваше да подадат мотивационно писмо на английски език. Обучители в проекта бяха момичета-лидери от сдружение „ГЛОУ“.
След успешния старт във Велико Търново, проектът „Корени и криле“ II продължава в Турция през летните месеци, а заключителната среща ще бъде през октомври в Хърватия, където ще бъдат обобщени всички дейности по проекта.

Галерия от събитието може да разгледате на нашата фейсбук страница: