12 ноември 2012

8-ма международна среща на Европейските клубове


Европейски информационен център – Велико Търново е водеща организация и домакин на Осмата годишна среща на европейските ученически клубове през 2013 година.  Годишните срещи на ученическите европейски клубове се провеждат всяка година, като на тях се представят национални и регионални инициативи, свързани с работата на учители и ученици по европейска тематика.
През 2013 година, която е обявена за Европейска година на гражданите, срещата на ученици и учители ще се проведе във Варшава, в навечерието на  9 май и ще завърши  с шествие в Парада на Шуман, който е най-значимото европейско събитие за честване на Деня на Европа. В Парада на Шуман, проведен за първи път през 1990г., участват десетки хиляди граждани на европейски страни като чрез серия от конференции, кръгли маси, изложби, концерти, пленери, фестивали празнуват заедно.
В срещата във Велико Търново ще участват учители и ръководители на ученически европейски клубове от 11 страни - Полша, Холандия, Швеция, Франция, Испания, Португалия, Италия, Чехия, Латвия, Румъния и България. В четири работни дни  ще бъдат обсъдени проектната идея, параметрите и най-добрите практики на работа на ученически клубове, ще се представи проекто - програмата  за Шуман Парад 2013. Всеки ученически клуб необходимо ще организира серия от дейности с млади хора, резултатите от които ще представи във Варшава. Пет великотърновски средношколци и учител ще участват в проекта и ще се включат в тържествата в Полша.
Проектът се финансира от Европейската комисия – програма „Европа за гражданите”, като е на обща стойност 77 670 евро, като Комисията финансира 70% от стойността, а 30% са принос на партньорите.



За повече информация:
Европейски информационен център „Европа Директно“
бул. „България“ № 24; Велико Търново, 5000; п.к. 345
тел: 062/60 50 60