25 февруари 2011

Участвайте в конкурс за есе/статия на тема "ГРАЖДАНИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ"

Европейски информационен център обявява конкурс за есе/статия на тема "ГРАЖДАНИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ". Конкурсът е в рамките на проект „Граждани за обединена Европа” и цели повишаване на знанието за процеса на европейска интеграция, основан на мултикултурния диалог и активното включване на гражданите в процеса на вземане на решения и в политическия живот.

УЧАСТИЕТО В КОНКУРСА СЕ ОСНОВАВА НА СЛЕДНИТЕ ПРАВИЛА:
1. Участници – всеки гражданин, навършил 18 години, може да вземе участие в конкурса със собствено есе/статия. Текстът трябва да бъде на български език. Размерът на статията/есето и темата трябва да отговарят на посочените по-долу изисквания.
Всеки участник може да участва с неограничен брой материали. Всяка статия/есе трябва да бъдат изпратени поотделно.
2. Изисквания към писмения материал – Статията/есето трябва да бъдат написани на български език и да не бъдат по-големи от стандартна А4-страница, при спазване на Word format, Times New Roman, размер 12, single line spacing. Статиите/есетата трябва да не са били публикувани до този момент и авторите носят отговорност за автентичността им.
3. Тема на конкурса – „ГРАЖДАНИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ”
Основните цели на програма „Европа за гражданите” са в основата на тематичния обхват на конкурса, а именно:
- Насърчаване на диалога между европейските граждани и институциите на ЕС;
- Развиване на европейска идентичност, основана на общата ни история, култура и ценности;
- Създаване на механизми за участие на гражданите в процеса на европейска интеграция и формулиране на мнения към вземащите решения на европейско ниво;
- Популяризиране на европейските ценности – толерантност, взаимно разбирателство, солидарност;
- Предоставяне на възможност на гражданите да участват в конструирането на взаимосвързана Европа на демократичното развитие и културно разнообразие, както и развитие на идеята за европейско гражданство.
4. Работите се изпращат само по поща на адрес: 5000-Велико Търново, п.к. 345, Европейски център.
5. Два плика трябва да бъдат изпратени:
Първият плик, в който се поставя статията/есето, името на статията/есето и в него се написва само ПСЕВДОНИМА на участника. Никаква лична информация не трябва да има в плика. На плика се пише „Материал за конкурс”.
Вторият плик , в който се поставя името на автора, адрес и телефони за контакт, името на статията/есето и псевдонима. На плика се пише „Участник конкурс”.
Двата плика, поставени в един голям, се изпращат на адреса на Европейски център.
6. Жури ще оцени работите и на 9 май 2011година победителите ще бъдат обявени в рамките на Деня на Европа.
7. Срок за получаване на разработките – 22 април 2011 /важи пощенското клеймо/.
8. Награди – авторите на трите най-добри работи ще посетят Брюксел в края на месец юни 2011 и ще имат среща в европейските институции заедно с победителите от останалите страни-участници в проекта.

За въпроси: 062/60 50 60 или office@europeinfocentre.bg