11 април 2011

Европейски уроци за най-малките


Маратон от уроци по права на детето започва в детските градини и училищата на Великотърновска област.
В периода април - май 2011 г. в осемнадесет детски градини ще се проведат 21 урока посветени на теми, касаещи правата на детето и интерпретирани в предучилищното и начално образование.
Темите засягат въпроси като толерантност и междукултурно общуване, игри и творчество, чиста околна среда, здравна грижа, дом и семейство. За периода на кампанията през откритите урочни практики ще преминат около 250 учители от областта.

Кампанията ще бъде открита официално на 12 април 2011 г. от 09:30 часа в детска градина „Радост”, с. Благоево с темата „Правото на децата на чиста околна среда”.

Урочната кампания се реализира като част от дейностите по проект „Европа за децата, Европа с децата” на ЕИЦ - Велико Търново в партньорство с ИЦ Европа Директно – Велико Търново и РИО на МОМН.
Провеждането на уроците е етап от проекта „Европа за децата, Европа с децата” на ЕИЦ, който започна през 2010 година и образователните инициативи на ИЦ Европа Директно – Велико Търново за 2011 година. През четирите обучителни модули преминаха 41 учители от осемнадесет детски градини и училища от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Павликени, Елена, Стражица, Свищов, с. Първомайци и с. Благоево, които в края на кампанията ще бъдат сертифицирани за участието си.

Кампанията ще приключи през юни с кръгла маса посветена на добрите практики в образованието за права на детето.

График на откритите уроци - тук.