05 ноември 2012

Регионален форум „Споделено минало, общо бъдеще“


На 31.10.2012г. се проведе Регионален форум под мотото „Споделено минало, общо бъдеще“. Срещата бе част от заключителната кампания на инициативите, организирани от центровете на „Европа Директно” в Северна България през 2012 г., обявена за Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. На събитието се включиха близо 140 души от седем области. В срещата участваха представители на клубовете и сдруженията на хората от третата възраст от Велико Търново, Сливен, Шумен, Казанлък, Стара Загора, Габрово и Трявна, работили през годината с центровете на „Европа Директно”. От Великотърновска област имаше представители на осем пенсионерски клуба от Самоводене, Ресен, Първомайци, Драганово, Горски Долен Тръмбеш, Павел, Хотница и Елена.
Форумът на поколенията в старата столица започна с музикални изпълнения на деца от детска градина „Пролет“, които поздравиха възрастните хора. След това представители от различните области отчетоха резултатите от реализираните през годината идеи с битова и кулинарна изложба, представяне на традиционни песни и обичаи.
По време на срещата в Европейски информационен център студенти от кръжока по устна история на Великотърновския университет и студентски клуб „Европа“ имаха възможност да разговарят с възрастните хора и да записват техните интересни истории. В края на годината всички проекти, по които са работили участниците, както и разказите, събрани от студентите, ще бъдат издадени в електронна книжка. 

За повече информация:
Европейски информационен център „Европа Директно“
бул. „България“ № 24; Велико Търново, 5000; п.к. 345
тел: 062/60 50 60