04 август 2010

Награда Access.City за местни власти

Европейската комисия обяви конкурс за наградата Access City - първата европейска награда за достъпни градове. Тази ежегодна награда има за цел да насочи вниманието към онези европейски градове, предприели най-ефективните и иновативни мерки за подобряване на достъпността за гражданите с увреждания. Наградата отличава и популяризира най-успешните инициативи, които позволяват на хората с увреждания да участват пълноценно в обществото. „Достъпността не се постига трудно“ е основното послание на инициативата.
Конкурсът се провежда на два етапа: предварителен подбор на национално равнище, последван от конкурс на европейско ниво. В рамките на европейския етап на конкурса се избират финалистите, които ще участват в церемонията по награждаване в Брюксел, съвпадаща с конференцията по повод Европейския ден на хората с увреждания на 2 и 3 декември 2010 г.
Приблизително 80 милиона са европейските граждани с увреждания. 16% от тях са в работоспособна възраст, докато близо 70% са на възраст над 60 години. Тъй като уврежданията са тясно свързани с остаряването, съвсем вероятно е всеки човек да бъде засегнат от тях през даден етап от своя живот. Поради това достъпността е основен елемент от политиката на Европейския съюз спрямо хората с увреждания.
ЕС смята, че достъпността за всички европейски граждани до обществени сгради, транспорт, информация и комуникации е от съществено значение за гарантиране на устойчиви икономически и социални ползи в дългосрочен план. Същевременно, съгласно Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, достъпността ще остане в центъра на новата Стратегия на ЕС за хората с увреждания за периода 2010-2020 г.
Право на участие имат местните власти в държавите-членки на ЕС и кандидатките за членство (Хърватия, БЮР Македония, Исландия и Турция), както и мрежи от градове или организации. Населението на градовете, участващи в инициативата, не трябва да бъде по-малко от 50 хиляди жители. Въпреки това се допуска участие и на градове с по-малобройно население от по-малките държави-членки. За да бъдат включени в конкурса, инициативите трябва да са реализирани през последните пет години.
Предложенията за участие трябва да обхващат следните области: Застроена околна среда и обществени пространства; Транспорт и свързаната с него инфраструктура; Информация и комуникации; Обществено достъпни съоръжения и услуги.
Победителят в конкурса ще бъде обявен за Носител на наградата Access.City 2011 и ще участва активно във всички дейности, имащи за цел популяризиране на достъпността на европейско равнище през 2011 г. Предложенията за участие от всяка държава ще бъдат разгледани от национално жури, в чийто състав ще участват представители на Националните съвети на хората с увреждания, националната администрация, както и експерти по достъпността. Победителят се избира от европейско жури.
Едновременно с това ще бъде обявена и специална Награда за европейски шампион за достъпни градове. Тази специална награда ще бъде присъдена на мрежа от градове или организации с изключителни резултати в областта на достъпността. Победителят ще бъде избран от европейско жури въз основа на номинациите от Националните съвети на хората с увреждания.
Всички заявления за участие трябва да бъдат подадени в срок до 23 септември на английски (препоръчително), френски или немски език, използвайки формуляра, публикуван на адрес: www.accesscityaward.eu.
Всички участници трябва да предоставят информация и доказателства за извършените от тях дейности.
Краен срок: 23 септември 2010 г.
Повече информация тук.