12 ноември 2010

Комисар Вивиан Рединг приветства работата на ЕИЦ Европа Директно - Велико Търново

В началото на изграждането на Евроепйския съюз през 50-те години, хората, излизащи от едни от най-мрачните времена в историята на Европа се обединиха около перспективата за дълготраен мир и просперитет.
В основата на този нов Еропейски проект бяха поставени европейските граждани и подобряването на техния живот се превърна в политически ангажимент и предизвикателство пред Европейските институции.
ЕС постави началото на широк процес, който да постави хората в началото на дневния ред на Европа и да превърне „правата на гражданите” от абстрактно понятие в осезаема реалност.

И така, какво правят Евроейските институции, за да превърнат Европа за гражданите в ежедневна практика? И каква е ролята на мрежата Европа Директно в осъществяването на този ангажимент?

Няма съмнение, че мрежата Европа Директно има ключово значение в осгуряването на пряка връзка между европейските граждани и институциите на ЕС.

Вицепрезидентът на Европейската комисия и европейски комисар по по правосъдие, основни права и гражданство г-жа Вивиан Рединг приветства усилията намрежата Европа Директно да „доближат Европа до гражданите”.
„Бих искала да ви поздравя мрежата Европа Директно за ежедневна работа и усилията, които полага за стимулиране на дебата за ЕС на местно ниво.
Радвам се, че вашите усилия да направите ЕС по-видим в местните общности, чрез работа с представители на местните медии, са успешни.

Впечатлена съм от инициативата на ЕИЦ Европа Директно – Велико Търново, където е създен журналистически клуб „Приятели на Европа” и където чрез инициативата „Европа на колела” посланията на Европейските институции достигат до жителите на малки и отдалечени населени места.

Нашата Европа - Европа за и с гражданите - може да бъде построена успешно, само ако се гарантира, че хората познават и могат да упражняват своите права.
Вашата роля като представители на мрежата Европа Директно е ключова е изпълнението на тази цел."

Речта на Комисар Вивиан Рединг можете да намерите тук.