23 ноември 2010

Младежка конференция по проблемите на климата „Земята с нас или без нас? Зависи ли от мен?”

ИЦ Европа Директно – Велико Търново и Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” инициираха провеждането на Младежка конференция по проблемите на климата „Земята с нас или без нас? Зависи ли от мен?“.
В конференцията участваха представители на пет училища от град Велико Търново - СОУ „Емилиян Станев”, Професионалната гимназия по електроника “Ангел Попов”, Старопрестолната гимназия по икономика, ХГ “Св.св. Кирил и Методий” и ЧПГ „АК Аркус”.
Целта на конференцията бе да даде повод и форум за изява на младите хора, да които да осмислят и заявят позицията си по един от най-сериозните глобални проблеми на нашето време, какъвто е проблемът с изменението на климата. Датата на конференцията не е избрана случайно, а цели да насочи вниманието към предстоящата през следващата седмица в Канкун (Мексико) среща на върха по проблемите на климата, където световните лидери отново ще се опитат да договорят въпроса с квотите за газовите емисии. В този важен за световната общественост момент ние бихме искали да чуем гласа на младите хора по тези теми.

„Драматично-трагичен сценарий: Земята – „моят дом” и нейното „черно бъдеще”, „Създаване на промяна – Бизнесът и климата – ръка за ръка”, „Теория на конспирацията: Правителства в действие за климата”, „Обединени можем да го направим: усилията на Европейския съюз за борбата с климатичните промени” и „Аз спасявам планетата земя” бяха основните теми, които представиха екипите на училищата.

В края на конференцията участниците записаха своите лични послания „Аз ще ...” за участие в борбата с климатичните промени върху балони и ги пуснат да полетят.

Благодарим Ви, приятели, за ентусиазма и желанието да учатвате!

Снимки от конференцият можете да видите тук.