18 април 2011

Младежкият „Екип Европа” гостува във Велико Търново


В периода 18-20 април 2011 година, Велико Търново ще бъде домакин на специално обучение за Team Europe Junior 2011 („Екип Европа – младежи”).
Обучението е част от инициативите на Представителството на Европейската комисия в България във връзка с 2011 – Европейска година на доброволчеството и подготвя младите доброволци да се включат в кампанията „Отново на училище” – издание 2011.


Обучението ще бъде открито на 18 април, от 13:30 часа от г-жа Зинаида Златанова, Ръководител на Представителството на ЕК в България, която ще отправи специално обръщение към младежите.

В рамките на обучението, участниците ще бъдат запознати с националните инициативи и информационната кампания за отбелязване на 2011 – Европейска година на доброволчеството в България.
Пред младежите ще бъдат представени възможностите доброволчество и участие в дейностите на Представителството на ЕК в България за отбелязване на Деня на Европа, изложението „Европа за мен”, „Европейската седмица на доброволчество за библиотеките” и „Европейски доброволчески тур”.

На 20 април, младежкият „Екип Европа” ще посети Информационен център Европа Директно – Велико Търново, където ще се запознае с дейността на центъра.


За инициативата:
През януари 2011 г. Представителството на Европейската комисия в България обяви конкурс за създаване на пилотен екип от младежи-експерти по европейски теми – "Team Europe Junior – 2011", които да бъдат основните участници в кампанията "Обратно в училище" през май 2011 година под знака на Европейската година на доброволчеството.
От получените над 80 заявления за участие, 44 младежи-студенти бяха избрани да посетят европейските институции в Брюксел и да получат обучение по европейски теми и по комуникационни умения, както и сертификат за участие в комуникационните дейности на Представителството на Европейската комисия в България.
Инициативата “Екип Европа – младежи” се осъществява под мотото „Бъди доброволец! Дай своя принос!....към комуникирането на Европа и Европейския съюз!.

В младежкият „Екип Европа” участват трима студенти от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.