12 април 2011

Конференция за журналисти „Да комуникираме Европа”

През 2009 г. информационните центрове от мрежата Европа Директно във Велико Търново и Смолян стартираха обучителна кампания за журналисти от регионални и местни медии на тема „Да комуникираме Европа”. Целта на кампанията е да подпомага журналистите да се ориентират в комуникационната политика на Европейската комисия, както и да отразяват с разбиране новините и анализите за интеграцията на България в Европейската общност. Всяка от цикъла конференции представя някои от стратегическите приоритети на Европейския съюз и отражението им в обществено-икономическия живот в България.

В периода 8 и 9 април, в град Брацигово се проведе поредната от цикъла конференции „Да комуникираме Европа”. Участие взеха 20 журналисти от градовете Велико Търново, Смолян и Казанлък.
Акцент в конференцията бе поставен върху темите за Шенгенското пространство и включването на България в него, както и върху енергийната карта на Европа и ролята на страната ни. Посочените теми бяха изведени като приоритетни след проведено допитване сред представители на регионални и местни медии.
Депутатът в Европейския парламент г-жа Илиана Иванова отправи видео-обръщение към участниците. Във обръщението си, тя разказа за работата си и отговорностите като евродепутат и представи актуална информация за ролята на Европейски парламент в борбата с финансовата, икономическа и социална криза.