28 април 2009

Европейски уроци в детските градини


Маратон от уроци по европейско гражданско образование започва в детските градини на великотърновска област. В периода 28 – 30 април 2009 г. в единадесет детски градини ще се проведат уроци посвтени на проблеми от гражданското образование в предучилищна възраст. Темите засягат въпроси като толерантност и междукултурно общуване, права на детето, екология, родолюбие, евакуация при пожар. За трите дни на кампанията през откритите урочни практики ще преминат около 250 учители от областта.

Кампанията ще бъде открита официално на 28 април 2009 г. от 09:15 часа в детска градина „Райна Княгина” с темата „Аз съм българче”.

Урочната кампания се реализира като част от дейностите на ЕИЦ „Европа Директно” Велико Търново в партньорство с РИО на МОН. Провеждането на уроците е етап от кампанията „Пролет в Европа” на ЕИЦ, която започна в края на миналата година. През четирите обучителни модули преминаха 27 учители от единадесет детски градини от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Първомайци, които в края на кампанията ще бъдат сертифицирани за участието си.

Кампанията „Пролет в Европа - Европейско гражданско образование за деца в предучилищна възраст” ще приключи през юни с кръгла маса посветена на гражданското образование в предучилищна възраст и обявяване на победителите в конкурса за детска рисунка „Европа и децата”.