27 юли 2009

Доклад относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка


При присъединяването на България на 1 януари 2007 г. все още съществуваха някои слабости в областите на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, които можеха да попречат на ефективното прилагане на законите, политиките и програмите на ЕС и да не позволят на българите да се възползват пълноценно от правата си на граждани на ЕС. Затова в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Комисията пое задължението да помага на България да отстрани тези недостатъци и също така редовно да проверява напредъка, използвайки шест показателя, свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Тези показатели са свързани помежду си. Те трябва да се разглеждат в съвкупност като част от мащабна реформа на съдебната система и от борбата с корупцията и организираната престъпност, за които е необходим дългосрочен политически ангажимент.
Докладите на Комисията относно напредъка по механизма за сътрудничество и проверка (МСП) се публикуват от юни 2007 г. два пъти годишно. Те се изготвят въз основа на информация, предоставена от българското правителство, службите на Комисията, държавите-членки и редица други източници.
В доклада на Комисията се отбелязва тласъкът в усилията за реформа в България, като първите резултати от него вече са налице. В доклада се отчитат редица действия на техническо равнище, предприети в отговор на последната подробна оценка на Комисията от юли 2008 г. Тези действия са свързани по-конкретно с реформа в съдебното преследване на тежки престъпления, което е дало първи резултати под формата на по-голям брой дела и повдигнати обвинения за злоупотреба с фондове на ЕС и увеличение на присъдите за организирана престъпност.Инспекторатът към Висшия съдебен съвет представи обнадеждаващи резултати. В доклада се посочва също така напредък в еднаквото прилагане на правото и в идентифицирането и последващите действия при забавяния на важни наказателни дела.
България се нуждае от дългосрочен и недвусмислен политически ангажимент, за да постигне крайни резултати в процеса на реформи. Ето защо през лятото на 2010 г. Комисията ще разгледа отново напредъка на България с оглед на показателите от механизма за сътрудничество и проверка и на отправените конкретни препоръки. Комисията също така приканва другите държави-членки да продължат да помагат на България в нейния процес на реформи.
Какви са шестте показателя за България?
В рамките на механизма за сътрудничество и проверка за България бяха предвидени следните показатели:
1. Приемане на изменения в конституцията, които премахват всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система.
2. Гарантиране на по-прозрачен и ефективен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов закон за съдебната власт и нов граждански процесуален кодекс. Докладване за въздействието на тези нови закони и на наказателно-процесуалния кодекс и административния процесуален кодекс, преди всичко върху досъдебната фаза.
3. Продължаване на реформата на съдебната власт с цел повишаване на професионализма, отчетността и ефикасността. Оценяване на въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година.
4. Провеждане и докладване за професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция на високо равнище. Докладване за вътрешни проверки на публичните институции и за огласяване на имуществото на високопоставени длъжностни лица.
5. Вземане на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление.
6. Прилагане на стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, прането на пари, както и върху системното конфискуване на имуществото на престъпниците. Докладване за нови и текущи разследвания, повдигнати обвинения и присъди в тези области.
Докладътможе да пточетете тук.
Източник и повече информация: Представителство на ЕК в България.