28 юли 2009

ЕК прави равносметка за напредъка по устойчивото развитие


Според доклад на Комисията, в няколко области в ЕС се запазват тенденции за неустойчивост и се налага увеличаване на усилията.
Три години след въвеждането на Стратегията на Европейския съюз за устойчиво развитие Комисията е направила равносметка за развитието на ниво ЕС и даде ход на обсъждания относно прилагането на стратегията на ЕС в бъдеще. Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу заяви: "Постигнахме траен напредък по отношение на устойчивото развитие в областите на политиките на ЕС. Прегледът подчертава напредъка ни за последните три години и областите, в които е нужна по-нататъшна работа. Икономическата криза създава уникална възможност за създаване на нова устойчива икономика посредством интелигентен "зелен" растеж. Надявам се, че този преглед ще стимулира размисъла как по-добре да се постига напредък в области като потреблението на енергия в транспорта, намаляването на биоразнообразието и влошаването на състоянието на екосистемите".
Прегледът потвърждава, че във всичките седем приоритетни области, обхванати от Стратегията, е постигнат положителен напредък на политиките на ЕС. Част от примерите са пакетът на ЕС по въпросите на климата и енергията от декември 2008 г., действията за "зелен транспорт" и по-интелигентни транспортни системи, подобряването на енергийната ефективност на сградите, ревизиране на директивите за екодизайна и екомаркировката, създаването на рамка за интегрирана морска политика и стратегията на ЕС за здравеопазването, работата по проблемите на миграцията и борбата срещу бедността и социалното изключване. Напредна също работата по междусекторните области образование, научни изследвания и финансиране. В същото време обаче в няколко области се запазват тенденции за неустойчивост. Търсенето на природни ресурси нараства, например, биоразнообразието намалява и потреблението на енергия в транспорта продължава да расте.
Настоящата икономическа и финансова криза показа, че устойчивото развитие е от основно значение и за финансовите системи и икономиката като цяло. Мерките, целящи подкрепа за реалната икономика и намаляване на социалните последици от сегашната криза, трябва да бъдат съвместими с целите за дългосрочна устойчивост и със стратегията за интелигентен "зелен" растеж. Прегледът приканва към размисъл относно бъдещото евентуално развитие на Стратегията на Европейския съюз за устойчиво развитие. Би могло да се предвиди по-голямо хармонизиране с Лисабонската стратегия за растеж и заетост и други междусекторни стратегии на ЕС, по-нататъшно рационализиране на Стратегията и по-добър мониторинг и координация.
Приетият доклад ще позволи на Европейския съвет на следващата си сбирка да разгледа приоритети и да предостави насоки за бъдещето на Стратегията. Докладът ще бъде допълнен от мониторингов доклад на Евростат, подготвян два пъти годишно, относно устойчивото развитие, който ще бъде публикуван по-късно през годината.
Докладът можете да намерите на тази страница.